BULT – Barn- och ungdomslitterära sektionen inom Författarförbundet – läser varje år alla svenska debutantverk inom barn- och ungdomslitteraturen. Avsikten med debutantpriset Slangbellan är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för sektionen att hålla sig informerad om det som händer inom yrkeskåren.

Maja Säfström fick 2016 års Slangbella för sin bok Fantastiska fakta om djur. Vid prisutdelningen den 25 april fick hon ta emot en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Josefine Sundqvist och 30 000 kronor. Övriga nominerade till priset var Elin Johansson för boken Veckan före barnbidraget och Ida Sundin Asp för boken Idag vet jag inte vem jag är.

Varför skrev du en bok om djur?
– Det var en kompis som sa att jag borde rita en bläckfisk och sa några fakta. Jag tror det var att de har hjärnan ända ut i armarna. På den tiden arbetade jag som arkitekt men slutade med det en stund och läste om bläckfiskar. De är helt otroliga, smartare än människor. Men de blir bara 8 år, så det är därför de inte har tagit över världen.

Hur gjorde du research?
– Det blev en del googling av ”crazy animals facts”, men också mycket arbete med att stryka. Det var en del fakta som visade sig vara fel, men jag har också strukit mycket annat och bara tagit med de fakta som jag själv tycker är spännande.

Nu har du fått Slangbellan för din debutbok. Vad betyder priset?
– Det känns fint att en kunnig jury har bedömt och valt ut den. Jag har mycket respekt för andra författare. De kanske tänker på hur jag har arbetat med boken. Priset är en jättefin stämpel. Det är också fint att få en sådan start i Författarförbundets organisation. Det kan vara stort och läskigt att identifiera sig som författare och då är det fint att få ett sådant erkännande.

Ida Sundin Asp, Maja Säfström och Elin Johansson under prisutdelningen på Författarnas hus.

Din bok lockar till samtal. Vilken är den roligaste reaktionen du har fått?
– Någon berättade att det var några barn som hade fått den på julafton. De hade fått jättemånga och ganska dyra julklappar. Sedan blev det nästan dålig stämning för de satt och läste boken hela kvällen. Det är roligt att en bok vann över allt annat. Sedan är det häftigt att flera har sagt att de lärde sig läsa när de läste boken. Det är stort att få vara en sådan dörröppnare till den litterära världen.

Du kom precis ut med din andra bok som heter ”Fantastiska fakta om djur från förr”. Berätta om den!
– Den är också för alla åldrar och handlar om djur som har levt på jorden. Det är över 50 djur och jag har tagit bort dinosaurierna. På ett sätt är den väldigt lik min första, men den är också helt egen eftersom jag presenterar djuren mer. Precis som den första kommer den ut samtidigt på engelska och svenska.

Vad arbetar du på nu?
– Nu jobbar jag på den tredje boken i serien. Den kommer handla om djurbarn. Det är spännande att se hur olika djur gör. Inte så mycket hur de gör barn, utan mer hur de gör med sina barn och hur barnen föds. Det är ofta coolt.

Vilket är ditt favoritdjur?
– Oj, det är nästan omöjligt att svara på. Om man bara ska ta till det yttre och hur de rör sig är det nog pingvinerna.