Bult – barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund – presenterar de nominerade till Slangbellan och juryns motiveringar:

Inte din baby av Seluah Alsaati (Natur & Kultur)
Inte din baby är en mörk berättelse om att som ung tjej befinna sig i en destruktiv relation där kärleken får stå tillbaka för svartsjuka, kontrollbehov och manipulation. Men det är också en ljus berättelse om systerskap och att hitta tillbaka till sig själv. Med en rapp, humoristisk och nydanande prosa lyckas Seluah Alsaati ge liv och röst åt bokens unga huvudperson, Samira. Det är en imponerande debut som inte lämnar någon oberörd.”

Fail av Mitch Fredriksson (Rabén & Sjögren)
Fail är en imponerande debutroman om maktkamp och utsatthet. Med andan i halsen får vi följa Kattis urspårade agenda där viljan att hämnas blir starkare än något annat. Vi dras in i en värld utan förlåtelse eller ursäkter. Mitch Fredriksson har ett språk som rinner och väller fram över sidorna. Han har skapat en karaktär som berör och upprör och som är svår att skaka av sig.

Dömda kvinnor av Elin Hägg (Opal förlag)
”Hägg slår i Dömda kvinnor fast: alla tider har varit oerhört svåra, särskilt för kvinnor. Här finns inga ljuspunkter men gott om intressanta och fasaväckande historier.
Dömda kvinnor handlar om rättsväsendet och domar. Det kan tyckas krångligt och snårigt, men Hägg berättar historierna med lätt hand, om barnamord och spionage, men också om utsattheten som kvinnor genom historien fått utstå för att de velat bestämma själva över sina egna kroppar och liv. Hägg är etnolog, hon gör både bilder och text, och texten blir aldrig tillrättalagd. Istället är tilltalet respektfullt, för Hägg litar på att barnen klarar av de jobbiga delarna.

Prisutdelning

Priset – en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Jenny Lucander och 30 000 kronor –delas ut den 19 maj 2021 på barnboksfestivalen Litteralund.

Jury

Juryn har bestått av Pär Sahlin, Eva Salqvist och Elisabeth Östnäs. Bults styrelse utser vinnaren.

Om Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för Bult att hålla sig informerade om det som händer inom yrkeskåren. Samtidigt får de tillfälle att lyfta fram sådant de saknar. ”Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll”, skriver juryn i ett pressmeddelande.