Under den nyligen avslutade Almedalsveckan visade svenska politiker och opinionsbildare upp ett fantastiskt engagemang för Dawit Isaak i aktionen Sitt med Dawit. Cirka 240 personer valde att frivilligt låta sig spärras in 15 minuter vardera i en mörk cell. En rad tunga politiker deltog som exempelvis Erik Ullenhag, Gustaf Fridolin, Stefan Löfven, Maria Larsson, Birgitta Ohlsson, Cecilia Malmström, Cecilia Wikström, Mats Johansson och Olle Schmidt. Vi föreslog att de skulle använda sin stund i cellen till att fundera på vad de gjort under de snart tolv år som förflutit sedan Dawit fängslades i september 2001.

Nu krävs nya strategier för att få Dawit Isaak fri
DN Debatt 2013-07-20

Aktionen Sitt med Dawit på bokmässan

Internationella torget 26-29 september

Frige Dawit Isaak och hans kollegor.

Det är vår uppmaning till den eritreanska regeringen. Det är också den uppmaningen som en växande opinion med allt större kraft kommer att framföra till den eritreanska regeringen – tills Dawit Isaak och hans fängslade journalistkolleger är fria.

Vi kan aldrig acceptera att journalister eller andra fängslas för sina åsikter. Vi kan aldrig acceptera att någon hålls fängslad i obestämd tid utan rättegång. Vi kan aldrig acceptera att en fånge ”försvinner”.

Dawit Isaak är fängslad sedan 23 september 2001. Vi engagerar oss i Dawit Isaaks öde eftersom det handlar om en uppenbar kränkning av mänskliga rättigheter och av yttrande- och pressfrihet. Tillsammans med flera andra organisationer protesterar vi varje vecka hos Eritreas ambassad och vi har tagit upp Dawit Isaaks fall både med den svenska regeringen och med EU.

23 sep 12 år sedan Dawit Isaak greps – manifestation på Göteborgs Stadsteater

Läs mera på freedawit.com.