Svensk Bokkonst är en ideell förening som vill stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av pappersböcker. Varje år utlyses en tävling för föredömligt producerade böcker där en jury utser 25 bidrag som uppfyller kraven på formgivning, typografiskt utförande, funktion, hållbarhet, innovationsgrad och kommunikation. Juryn premierar den goda vardagsboken såväl som de nyskapande uttrycken.

Vem kan delta?

För att din bok ska kunna vara med och tävla måste den vara tryckt mellan 1 januari och 31 december 2023. Boken behöver inte finnas till försäljning i bokhandeln. Om boken är bland de utvalda behövs ytterligare fem exemplar för att boken ska kunna vara med på utställningar i och utanför Sverige. Det finns inga krav i Svensk Bokkonsts stadgar på en helsvensk produktion, men minst två av produktionsfaktorerna formgivning, förlag, tryck/bindning samt repro måste vara utförda av svenska företag för att godkännas.

Varför delta?

De utvalda bidragen representerar Sverige i den internationella boktävlingen Die Schönsten Bücher aus aller Welt. De 25 böckerna presenteras i en utställningskatalog och visas upp på Kungliga biblioteket i Stockholm i samband med en prisgala. Därefter visas de på utställningar på olika platser i Sverige och internationellt under ett år. Dessutom sparas de i Kungliga bibliotekets och Nationalmuseets samlingar för Svensk Bokkonst.

Hur går anmälan till?

Anmälan sker enbart digitalt via formuläret som finns på hemsidan svenskbokkonst.se. Skicka in ett fysiskt exemplar av boken till nedanstående adress. Välj att paketet ska levereras till KB:s dörr och inte uthämtningsställe för att vara säker att paketet kommer fram ordentligt:

Brev: Svensk Bokkonst, Kungliga biblioteket, Box 5039, 102 41 Stockholm

Paket: Svensk Bokkonst,Kungliga biblioteket, Humlegården, Humlegårdsgatan 26, 114 46 Stockholm

Sätt in 375 kronor på Svensk Bokkonsts bankgiro 5919-0835 med tydlig uppgift om vilken bok betalningen gäller. Sista anmälningsdag är den 31 januari 2024.

Böcker kan även lämnas in direkt i Kungliga bibliotekets reception, Humlegården, Stockholm. De böcker som inte väljs ut returneras inte utan kan avhämtas på KB hösten 2024 fram till nyår. De böcker som inte avhämtas tillfaller KB.

Välkommen med din anmälan!

Kontakt

Ylva Sommerland, verksamhetsansvarig Svensk Bokkonst, 070 007 32 90.