Covid-19-pandemin har slagit hårt mot förbundets medlemmar. Inställda framträdanden och förlorade uppdrag har lett till en akut ekonomisk situation för många författare och översättare.

Under våren hade Författarförbundet själva och tillsammans med KLYS en löpande dialog med Kulturdepartementet för få till stånd bra åtgärder. Situationen uppmärksammades även av Svenska Förläggareföreningen och Svenska Bokhandlareföreningen som i ett brev till kulturministern krävde riktat stöd till dessa grupper.

I väntan på statliga medel krävdes dock akuta åtgärder. Därför startade Författarförbundet en tillfällig krisfond för medlemmar som drabbats av corona-epidemin.

Ur fonden ska medlemmar som förlorat intäkter på grund av inställda arrangemang och förlorade uppdrag till följd av covid-19-pandemin kunna söka ersättning.

Hittills har det kommit i närmare en miljon kronor till fonden, och ett sjuttiotal medlemmar har så här långt beviljats ersättning.

För närvarande, november 2020, handläggs de ärenden som hade sista ansökningsdag 5 november. Författarförbundet meddelar sina medlemmar om och när det finns mer fondmedel att söka.

För bidrag till fonden

Den som vill bidra till fonden kan sätta in pengar på BG 878-8028 och märka insättningen ”krisfond”.

Det går också bra att swisha bidrag till fonden på swishnummer: 123 34 70 580.

Förutom ett antal anonyma givare har följande medlemmar och företag bidragit med stora och mindre belopp (utan inbördes ordning!):

Neda och Fredrik Backman, Helena Dahlgren, Bonniers Familjestiftelse, Sigrid Combüchen, Sara Bergmark Elfgren, Viveca Sten, Stefan de Vylder, Simona Ahrnstedt, Karin Nyman, Camilla Läckberg, Stiftelsen Natur & Kultur, Ingrid Marie-Louise Börge, Inger Edelfeldt, Sven Unger, Hjördis Kristenson och Alexander Haridi.