Hej Månadens medlem, vem är du?

Jag heter Pär Sahlin, bor i Stockholm och arbetar heltid som författare. Jag skriver både barn- och ungdomsböcker och läromedel.

Hur gick det till när du började skriva?

I slutet av gymnasiet började jag sluka litteratur i stora mängder. Det hängde samman med ett kulturellt uppvaknande som inte bara omfattade läsning utan också musik, mode, teater och skrivande. Jag läste Vladimir Majakovskij, Bruno K Öijer och Bodil Malmsten och försökte sedan skriva poesi som dem. Diktskrivandet sysselsatte mig i många år, men utan någon större framgång (det blev några antologier och några Poetry Slams). Det var först när jag blev lärare och började skriva texter att använda i min svenskundervisning som jag bestämde mig för att skriva för barn och ungdomar.

Nämn en bok som har stor betydelse för dig (din egen eller någon annans).

Det kanske låter lite mossigt och förutsägbart, men Astrid Lindgrens Bröderna Lejonhjärta har haft stor betydelse för mig och mitt skrivande. Jag läser om den vartannat år. Min debutbok, Solhjärtats hemlighet, är en fantasybok som har många medvetna blinkningar till Bröderna Lejonhjärta. En annan bok som har haft stor inverkan på mig är Dansa på min grav av Aidan Chambers.

När började du känna dig som en författare?

Jag minns inte riktigt, men jag sa upp mig från lärarjobbet tre månader efter barnboksdebuten. Det kanske låter både galet och oansvarigt, men jag hade under ett par år skrivit läromedel och kände att det var dags att ta steget fullt ut. Jag tror att det var först efter tre, fyra böcker som jag kände mig som författare.

Varför tycker du att man ska vara med i Bult?

För att man vill vara en del av den kollegiala gemenskapen som Bult ger. Bult har de bästa kurserna, fikorna och arrangemangen. Älskar det kollegiala samtalet som ständigt pågår på Bult-forum på Facebook.

Vilka frågor är viktiga för dig att Författarförbundet driver?

Att bevaka streamingtjänsterna som hittat en ny marknad att kapitalisera på, nämligen skola och kommuner.

Berätta något om dig som inte många vet.

Jag har läst egna dikter i kubansk teve och på Revolutionernas torg i Havanna. På svenska.

Hur länge har du varit medlem i Bult?

Åtta år.

Foto: Henrik Kindgren

………………………………………………………………………………………………………..
Barn- och ungdomslitterära sektionen Bult

Bult är sektionen för författare av barn- och ungdomslitteratur inom Sveriges Författarförbund. Av Författarförbundets närmare 3 500 medlemmar är ca 800 anslutna till Bult.