Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?

Jag är född 1951, yngst av tre systrar. Vi läste mycket under uppväxten och lekte bibliotek med våra böcker. Efter gymnasiet läste jag litteraturvetenskap och språk på universitetet och jobbade sedan som administratör några år. Men jag ville forska och återvände till litteraturvetenskapen och skrev min doktorsavhandling om Tove Janssons muminvärld. En av de viktigast böckerna för mig som liten var Tove Janssons Trollvinter, som jag fick i julklapp när jag var sex år. Småningom fick jag en professur i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, så jag har arbetat som forskare och lärare under många år. Jag är särskilt intresserad av litterära och konstnärliga gränsöverskridningar och har bland annat skrivit en bok om Strindberg och sagans roll i hans texter. Fiktiva självbiografier skrivna av djur – en stor genre under 1700-1800-talen – är ett annat område. Under flera år recenserade jag böcker i DN och skrev då främst om barn- och ungdomslitteratur. Ett uppdrag jag har numera är att vara ordförande i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award, världens största internationella pris för barn- och ungdomslitteratur.

Vad utmärker dina böcker?

Nyfikenhet, hoppas jag. När jag skriver vill jag hela tiden veta mer om mitt ämne, visa nya perspektiv, och fördjupa intrycken. Stilen är viktig, att skriva klart, vara tydlig och samtidigt inte väja för det komplexa.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?

Eftersom jag skrivit tre böcker om Tove Jansson – en viktig del av mitt skrivande liv – blir det en av dem, biografin Tove Jansson. Ord, bild, liv (2007). Jag arbetade på den i olika perioder, så arbetet med den följde mig under lång tid. Metaforen är sliten, men det var verkligen en resa av äventyr och upptäckter, ett projekt som bara växte under arbetets gång och som ledde in mig på en massa nya områden. Biografin fick betydelse på olika sätt i mitt liv, genom den har jag rest i många länder, föreläst, blivit översatt, fått nya vänner och inte minst, kunnat fortsätta skriva om en författare och konstnär som betytt så mycket för så många människor världen över.

Varför skriver du sakprosa?

Jag är ju forskare till professionen, så det är en del av identiteten. Sakprosan hör helt enkelt till jobbet. Men att skriva om det man vet och kan och berätta om det för en publik är också lustfyllt.

Vilka författare inspirerar dig och varför?

När jag skrev biografin läste jag massor av biografier och tog säkert intryck av dem. Det var allt från biografier av typen liv och verk till mer tematiskt upplagda livsbeskrivningar. En biografi om Beckett med titeln Damned to Fame. The Life of Samuel Beckett av James Knowlson, tänkte jag mycket på, framför allt på grund av den suveräna titeln. Det kändes som den passade bra in på Tove Jansson och hennes berömmelse också. Annars läser jag en hel del essäistik, som en glänsande och inte minst orädd bok om barndomens roll i skönlitteraturen av Kristoffer Leandoer, Barn – paradiset och flykten därifrån.

Vad skriver du på just nu?

Håller på att färdigställa verket Den svenska barn- och ungdomslitteraturens historia från 1300-talet till 2010-talet, en omfattande litteraturhistoria som skrivits tillsammans med flera andra forskare och som arbetats fram tillsammans med Svenska Barnboksinstitutet. Här har jag skrivit om den äldsta litteraturen, från 1300-talet fram till år 1800, vilket varit helt uppslukande.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?

Att forska handlar ju om att söka material och källor, läsa, leta i arkiv, fixera ett ämne, så det är där jag börjar. Sedan är det alltid bra att skriva så tidigt som möjligt, att försöka formulera sig, för att se om idéerna håller och materialet bär. Skrivandet är hårt arbete, men det roligaste är att söka material. Ibland har man ingen aning om var man hamnar eller vad man kan finna.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige i dag?

Den ser ut att ha en bra position, men jag skulle önska att fler böcker i olika ämnen fick den uppmärksamhet de förtjänar i olika medier. Det blir ofta en eller några böcker åt gången som det skrivs eller talas om. För ett tag sedan läste jag en understreckare i Svenska Dagbladet om en ny svensk trädgårdshistoria, skriven av forskare från olika ämnen. Hade ingen aning om att den fanns, och jag skaffade den omedelbart. Det är en helt fantastisk bok, rikt illustrerad, bra skriven och det bästa är att det kommer två delar till.

Finns det någon annan författares bok du gärna hade skrivit?

Jag har inte riktigt tänkt i de banorna, men det finns förstås många böcker som jag beundrar.


Fotograf: Sara MacKey

Läs fler Månadens medlem-intervjuer här.