”Är det allt vi kan förvänta oss av er?”

”Vår revolution har skett två gånger – i livet och i konsten.” Den belarusiska författaren och nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj talar om protesterna som pågått i hennes hemland alltsedan diktatorn Lukasjenka falskeligen utropade sig till segrare i valet i augusti förra året. ”I livet” syftar på folket som fortsatt gå ut på gatorna trots regimens allt mer brutala övervåld. ”I konsten” syftar på ett enskilt verk: Författaren Dmitrij Strotsevs poetiska uppdateringar på Facebook, som nu blivit en bok på svenska, Belarus omkullkastat. ”Det finns tider då bara poesin kan formulera sanningen om livet”, skriver Strotsevs svenska översättare Dmitri Plax.

Medverkande

Dmitrij Strotsev
Dmitri Plax, Strotsevs svenska översättare
Marie Lundquist, poet och efterordsförfattare till Belarus omkullkastat (Rámus 2021)
Moderator: Författarförbundets vice ordförande Jörgen Gassilewski
Uppläsare: Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll
Tolk: Vadim Belenky

Ta del av samtalet

Dmitrij Strotsevs besök kommer att spelas in. En länk till inspelningen läggs upp här på webbsidan den 17 mars.

Det är tack vare att Uppsala internationella litteraturfestival och Svenska Pen har bjudit Dmitrij Strotsev till Sverige, som Författarförbundet kan arrangera samtalet med honom. Den 13 mars medverkar han på litteraturfestivalen i Uppsala.

Om Dmitrij Strotsev

Så här presenterar bokförlaget Rámus poeten Dmitrij Strotsev:
”Efter det illegitima presidentvalet i Belarus den 9 augusti 2020 började Strotsev att nära nog dagligen publicera nya dikter i sociala medier. Dikter som skildrar den folkliga rensningen, det brutala våldet, fängslingar, gemenskap, rädsla och hopp.
Diktcykeln kom att avbrytas när Strotsev fördes bort, förhördes och dömdes till tretton dagars fängelse i det ökända Akrestsinafängelset. Men domen tystade honom inte, dikterna har fortsatt och sprids i både Belarus och världen över.
Dmitrij Strotsev (f. 1963) är född och uppvuxen i Minsk. Strotsevs poesi rör sig på ett alldeles eget vis i gränslandet mellan politiska teman, frågor om maktmissbruk, religiositet och andlighet. Strotsev har utkommit med ett tiotal diktsamlingar och hans framträdanden är vida omtalade. Sedan tidigare är han utgiven på svenska med Adams tystnad.”