BULT slangbella med färg liten

I år sker prisutdelning tisdagen den 14 april kl 17.00 i Vuxenskolans lokaler, Tjärhovsgatan 6 på Söder. Öppet hus!

Inför utdelningen av BULT:s årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2014 har juryn läst ca 75 böcker, och bland dem valt att nominera följande:

Josephine Bornebusch, Född fenomenal, Bonnier Carlsen

Wordpower! Vad gör det att man är ung lite nördig och oerfaren när man är på väg mot något större än sina egna tillkortakommanden. En intelligent och rolig bok om att använda sin kraft och begåvning, och resan dit.

Josefin Sundqvist, Pappersväxten, Urax förlag

En innerlig och tänkvärd skildring av utanförskap och den kraft som fantasi och vänskap besitter. Med fin känsla för ordens valörer och ett  oväntat bildspråk, där samtid möter tradition i valen av motiv och perspektiv, skapas  spänningen i berättelsen.

Ylva Hillström, Konst, Alfabeta bokförlag

En bok som genom sin fördomfria och initierade syn på konstbegreppet är en trampolin ut i konstrymden. Man lockas ständigt att lägga den ifrån sig för att pröva de konstnärliga impulser läsandet ger. En bok som öppnar gränser och inte lämnar någon utanför.

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur i Sveriges Författarförbund på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för oss att hålla oss informerade om det som händer inom vår yrkeskår. Samtidigt får vi tillfälle att lyfta fram sådant vi saknar. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässiga hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll.

Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Ida Björs och 30 000 kronor.

Mer information om Slangbellan och prisutdelningen kan du få av Grethe Rottböll, grethe.r@swipnet.se eller Susanne Steneros på tel. 08-545 132 24.

För mer information om författarna hänvisar vi till förlagen.

Ett stort tack till bidragsgivarna:
Albert Bonniers förlag, Alfabeta förlag, Berghs förlag, Bokspindeln, Hegas förlag, Kabusa böcker, Natur & Kultur, Opal förlag, Rabén & Sjögren, Solkatten, Studieförbundet Vuxenskolan, Urax förlag

Vi önskar alla välkomna på prisutdelningen!

BULT
Sassa Buregren, Grethe Rottböll, Viveka Sjögren