Lekfull symbolik och underfundig humor

BULT:s årliga debutantpris Slangbellan för bästa debutbok i kategorin barn- och ungdomslitteratur 2017 går till Lisa Lundmark för boken Haj-Jenny (Natur & Kultur, ill: Charlotte Ramel).

Så här lyder juryns motivering:

På ett enkelt språk och med underfundig humor gestaltar Lisa Lundmark i Haj-Jenny den stora livsutmaningen att våga stå för den man är – även om man inte tar plats och pratar högt i klassrummet som alla andra. Den lekfulla symboliken med hajen är välfunnen, mitt i prick i barnets fantasi.

Priset delades ut den 11 april på Författarnas Hus i Stockholm. Vinnaren erhöll en handtäljd slangbella av författaren Kalle Güettler, ett diplom av 2016 års pristagare Maja Säfström samt 30 000 kronor.

Övriga nominerade var:

Yrsa Walldén: Allt jag inte sa (Vox by Opal)

Angelica Öhrn: Anton och Teitur (Kikkuli)

Ett stort tack till bidragsgivarna: Rabén & Sjögren, Nypon förlag, Bonnier Carlsen, Lilla Piratförlaget/Gilla böcker, Natur & Kultur, Berghs förlag, Urax, Bokförlaget Opal, Alfabeta förlag, Stiftelsen Solkatten, Forum, Storytel och Svenska Akademien.

BULT (Barn- och ungdomslitterära sektionen i Sveriges Författarförbund) läser varje år svenska debutantverk inom barn- och ungdomslitteraturen, och utser en Slangbellanvinnare. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Fördelen med att just vi delar ut ett pris är att vi inte behöver ta marknadsmässig hänsyn utan helt kan koncentrera oss på sådant som kvalitet, förnyelse och innehåll.

 

Yrva Walldén och Angelica Öhrn. Foto: Pär Sahlin