Motiveringen lyder:

För att hon med utsökt balans mellan djup inlevelse och eftersinnande distans har gett ett i minsta detalj övertygande uttryck åt de skiftande rösterna i en gripande berättelse, och för att hon med känslig hand bemästrat de syntaktiska skillnaderna mellan språken.

Hedersomnämnanden till:

Tomas Håkanson för hans översättning från polska av Andrzej Stasiuks Östern (Ersatz):

För att han med säker hand har skapat en uppslagsrik och elegant avvägd motsvarighet till originalets detaljmättade och förtätade stil. 

Djordje Zarkovic för hans översättning från kroatiska av Olja Savičević Ivančevićs Adjö cowboy (Gavrilo):

För att han har återgett originalets humor och tvära kast med beundransvärd tonträff och charmerande språkliga val.

Priset Årets översättning har delats ut sen 2010. En jury utsedd av Översättarsektionen i Sveriges Författarförbund väljer bland fjolårets översatta böcker ut en förstapristagare och ett antal hedersomnämnanden. I årets jury ingick Thomas Andersson, Karin Lidén och Britt-Marie Ingdén-Ringselle.

Prissumman är 75 000 kronor till förstapristagaren och 5 000 kronor till hedersomnämnda. Pengarna kommer från donationer från stiftelser, bokförlag och privatpersoner. Prisutdelningen äger rum under Bokmässan i Göteborg, i samband med Författarförbundets och Författarcentrums fest på Valand (Vasagatan 50) den 27 september kl. 18.00. Vi bjuder på dryck, snacks och musikunderhållning med Alice B.

Läs mer om priset Årets översättning här:

oversattarsektionen.se/omaretsoversattning