Pressmeddelande 20 maj 2020

STIFTELSEN KLAS DE VYLDERS STIPENDIEFOND

FÖR INVANDRARFÖRFATTARE

Som mottagare av 2020 års stipendier har Stiftelsen Klas de Vylders Stipendiefond för Invandrarförfattare beslutat tilldela Arazo Arif, Iman Mohammed, Kayo Mpoyi, och Andrzej Tichý 50 000 kronor vardera. Stipendierna kommer pga Coronapandemin att delas ut redan under våren. Eventuell ceremoni kommer att hållas under hösten, om läget tillåter. Tillsvidare kommer några kortare hälsningar och/eller inläsningar ligga tillgängliga på Författarförbundets hemsida.

Presentation och juryns motiveringar:

Arazo Arif: (1991) Kurdistan (Iran) Arazo Arif, född 1991, är poet, manusförfattare och multimedial konstnär. Dessutom driver hon podcasten ”Looney Talks”. Arif har en masterexamen i litterär gestaltning från Akademin Valand. Hon debuterade som författare 2020 på Albert Bonniers förlag med diktsamlingen Mörkret inuti och fukten.

Juryns motivering:

”hörs jag nu? / eller / rymmer orden mening i rummet som inte rymmer oss” frågar Arazo Arif i sin debutbok Mörkret inuti och fukten. Visst hörs hon. Ur en bok med sidor som måste sprättas blöder och bultar Arifs berättelse om en barndom och ett vuxenliv fram, ofrånkomligt sammanlänkade under en skugga av svek, våld och sexualitet. Det är vasst, vackert och obevekligt. Vi välkomnar ett nytt, lovande författarskap.

Iman Mohammed (1987) Irak. Iman Mohammed är född 1987. Hon har gått på Biskops Arnös författarskola och Litterär gestaltning i Göteborg. Hon debuterade i antologin Blå Blixt (2013) och har sedan dess publicerats i flera antologier och tidskrifter. Diktsviten Fermata kom ut 2017 på Chateaux, och nu senast kom Bakom trädet ryggar, 2020 på Norstedts förlag och Aureola, 2019 på förlaget Anti.

Juryns motivering:

Iman Mohammed har med en särpräglad estetik tecknat scener i prosafragment som exploderar i form av skiftande erfarenheter; barndomsminnen, krigsbilder, uppväxten och vardagen, ibland täta och precisa, ibland gåtfulla och flertydiga. Iman Mohammed har genom sina två diktböcker visat att hon är en vital röst i den samtida poesin i Sverige.

Kayo Mpoyi (1986) Dem.rep.Kongo. Kayo Mpoyi är född 1986 och bor i Stockholm. Hon har gått Biskops-Arnös skrivarlinje, är medieproducent och just nu gästskrivlärare på Kvinnofolkhögskolan och kursen ”Your silence will not protect you”. Mai betyder vatten är Mpoyis debutroman och utgår från myter som berättats i hennes familj. Boken belönades med Katapultpriset 2019.

Juryns motivering:

Berättelsen i Kayo Mpoyis debutroman Mai betyder vatten kommer till oss både ur flickan Adis perspektiv, den vuxnes blick och familjens traderade myter. Med den kongolesiska populärkulturens dans och musik och det koloniala arvet som fond, bjuder Mpoyi in oss att uppleva med alla våra sinnen. Mpoyi berikar den svenska litteraturen med en ny och alldeles egen berättarröst.

Andrzej Tichý (1978) Tjeckoslovakien. Andrzej Tichý, född 1978 i Prag, är bosatt i Malmö. Han debuterade med Sex liter luft 2005, för vilken han tilldelades Borås Tidnings debutantpris. Romanerna Fält (2008) och Kairos (2013) var båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris och Eländet (2016) nominerades till Augustpriset. Tichý fick även Aftonbladets litteraturpris år 2013. Novellsamlingen Renheten kom ut våren 2020.

Juryns motivering:

Med absolut gehör avlyssnar Andrzej Tichý det svenska klassamhället nedifrån. I romaner och noveller ger han röst åt människor som är misslyckade, fattiga, sjaskiga och ofta kriminella. Med sitt svindlande språk och tvära skiftningar i perspektiv, och med tragik blandad med humor, är Tichý en unik röst i Sveriges moderna litteratur.

Kontakt:

Ytterligare information lämnas av stiftelsens ordförande Viveka Sjögren Bangoura

Mobil: 070 – 250 6991, e-post: vi.sjogren@telia.com