PRESSMEDDELANDE 2022-11-30
Nu får författare och översättare nya möjligheter till att förbättra sina villkor sedan en ny proposition har klubbats av Sveriges Riksdag idag, den 30 november 2022.
Författarförbundet ser med stor glädje på regeringens förslag till ändringar i upphovsrättslagen. Ändringarna bygger på ett EU-direktiv – ofta kallat DSM-direktivet – och innehåller nya regler som syftar till att anpassa upphovsrätten till den digitala utvecklingen. Det här är den största upphovsrättsliga förändring som ägt rum inom EU på över tjugo år.
Digitaliseringen har inneburit en stor omvandling för Författarförbundets medlemmar. Med förslagen vill regeringen åstadkomma bättre jämvikt mellan marknadens olika parter. De nya reglerna kommer att stärka författares och översättares ställning som avtalspart.
”För våra medlemmar, men även alla andra skrivande och översättande människor ute i landet, är detta en stor vinst. Förändringarna i upphovsrättslagen är mycket efterlängtade. Litteraturens sämst betalda – författarna och översättarna – måste kunna hävda sig ekonomiskt och juridiskt på en digitaliserad bokmarknad”, säger Grethe Rottböll, ordförande i Sveriges Författarförbund.
För författare och översättare är det särskilt några förbättringarsom bör uppmärksammas
Rätt till skälig ersättning. Denna rätt blir hädanefter tvingande. Det betyder att den inte längre går att avtala bort i ett enskilt avtal.
Rätt till ytterligare ersättning. Om den avtalade ersättningen till upphovspersonen visar sig vara oproportionerligt låg i förhållande till intäkterna för den som förvärvat rättigheterna till verket, har upphovspersonen rätt till ytterligare skälig ersättning. Denna rätt är tvingande.
Rätt till information. Upphovspersonen har rätt till aktuell, relevant och uttömmande information om på vilka sätt verket har utnyttjats. Rätten gäller även för inhämtning av information från den som med förvärvarens tillstånd (till exempel ett förlag) utnyttjar verket i senare led (till exempel en strömningstjänst). Denna rätt är tvingande.
Rätt att häva ett avtal och återta sina rättigheter. Upphovspersonen får möjlighet att häva sitt avtal, till exempel om förvärvaren (oftast ett förlag) inte har utnyttjat rättigheterna inom rimlig tid. Denna rätt är tvingande med undantag för villkor som följer av ett kollektivt förhandlat avtal.
Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2023.
………………………………………………………………………………………….
Svensk Bokhandel har intervjuat Författarförbundets jurist Åsa Anesäter om lagändringarna: svb.se.