Anders Rydell debuterade som författare 2008 och har därefter gett ut en rad titlar, däribland den Augustnominerade boken ”Plundrarna. Hur nazisterna stal Europas konstskatter”. Han har mottagit en rad priser och stipendier för sitt arbete att bevaka skövlingen av Europas kulturarv i skuggan av Förintelsen. Hans böcker är översatta till 20 språk.

Som redaktör har Rydell närmare 15 års erfarenhet inom tidskriftsområdet. Mellan 2008 och 2015 var han chefredaktör för Konstnären, Konstnärernas Riksorganisations tidskrift. Åren 2015 till 2017 verkade Anders Rydell som kulturchef på Hallpressen, med ansvar för kulturbevakningen i tio olika dagstidningar. Han är i dag kritiker och medarbetare på Svenska Dagbladet.

Under verksamhetsåret har Anders Rydell varit styrelseledamot i förbundets sakprosasektion Minerva, en stol han nu lämnar för uppdraget som chefredaktör för Författaren.
– Jag växte upp i ett ordlöst hem, utan böcker och litteratur. Det har gjort mig medveten om vikten att stärka och bevara litteraturens ställning i hela samhället, från skolan till biblioteken. Men grunden för detta är författarnas och översättarnas möjlighet att verka. Det är därför otroligt hedrande att tilldelas detta uppdrag, säger Anders Rydell.

Många välmeriterade författare, översättare och kulturjournalister sökte uppdraget.
– Vi kunde välja och vraka, vilket var en ynnest. Anders Rydell stack ändå ut, dels meritmässigt men framför allt sett till de visioner han har för tidskriften, säger Patrik Lundberg, vice ordförande i Sveriges Författarförbund.
– Författaren är en av Sveriges viktigaste kulturtidskrifter. Det är den enda som tillfullo ägnar sig åt författarnas och översättarnas arbetsvillkor. Författaren ska genom att belysa, granska och bevaka dessa villkor också vara en kraft för förändring, säger Anders Rydell.

Anders Rydell tillträder 1 april. Därmed tar han över efter Lisa Bjurwald som har varit chefredaktör sedan våren 2017.
– Det känns väldigt bra och tryggt att en så erfaren skribent och tidningsmakare tar över Författarens roder, säger Lisa Bjurwald. Jag är säker på att medlemmarna kommer att uppskatta honom som chefredaktör.
– Förbundet tackar Lisa Bjurwald för den här tiden och önskar henne allt det bästa i sin nya roll som chef för opinion och påverkan på Teskedsorden, säger Patrik Lundberg.

Kontakt: Anders Rydell, a@andersrydell.se, tel. 070 – 747 01 11