Pressmeddelande 2020-12-18 från Alis:

Journalisten Jack Werner tog den fjortonde december emot ALIS-priset i Stockholm och deltog i samband med det, i ett samtal kring upphovsrättens betydelse i digitala medier. Länkar till samtal och prisutdelning, nedan.

Jack Werner samtalade med ALIS jurist Astrid Nymansson (modererat av Petteri Flanagan Karttunen) om hur det gick till när det, som inledningsvis handlade om hans egna verkande för källkritik, kom att bli en gedigen granskning av poddbranschen.

Jack Werner får ALIS-priset då han på ett skarpt och envist sätt har värnat för upphovsrätten genom att uppmärksamma plagiat i en populär podcast och genom detta initierat en viktig debatt om upphovsrätt i digitala medier. Detta är en mycket viktig insats och bidrag till det arbete även ALIS verkar för – att värna upphovsrätten och respekten för den, inte minst på de digitala plattformarna.

År 2020 har tvingat många branscher att ta fram snabba lösningar för att kunna sprida material och fortsätta sina verksamheter. Kanske i synnerhet för kulturbranschen har omställningen stundtals varit utmanande. De digitala plattformarna har blivit allt viktigare och på kort tid en större del av våra liv än vi kunnat förutspå. ALIS och andra upphovsrättsorganisationers roll, parallellt med arbete utfört av personer som Jack Werner, har blivit än mer centrala för textskapare och alla andra verksamma kulturskapare.

Ett stort grattis till Jack Werner för ALIS-priset och tack för ditt engagemang.

Utdrag från motiveringen

”Dagens digitala medielandskap kan liknas vid ett annat land, i en annan tid, när möjligheterna för många omvandlades till rovdrift av några få. Med osäkrade puffror i pistolhölstret mot framtiden kommer han. Och när det smäller, är det med en flagga som vecklar ut sig ur revolvermynningen med det skrivna ordet PANG! För ordet är hans redskap och vapen.
Låt oss innerligt hoppas att sådana som han alltid ska finnas jämsides med de som kämpar med sin egen guldgrävarhacka i hand, och att sådana som han aldrig ska sluta se vilka som samtidigt stannar kvar inne i värmen på saloonen.”

Samtalet

Prisutdelningen

Film och klipp: Simon Kruse och Christoffer Lindgren
Bilder: Petteri Flanagan Karttunen, kommunikationschef Journalistförbundet
Motivering: Birgit Hageby, ALIS styrelseledamot

Om ALIS och priset

ALIS är en ideell förening som grundades 1995 av Journalistförbundet, Dramatikerförbundet, Sveriges Författarförbund och Läromedelsförfattarna.

ALIS har som mål att öka respekten för och stärka medvetenheten om upphovsrätten. ALIS träffar avtal om och administrerar ersättning för vidareanvändning av litterära upphovspersoners verk. Idag företräder ALIS cirka fyratusen anslutna upphovspersoner.

ALIS-priset har delats ut av ALIS sedan 2002. Priset går till upphovspersoner eller andra som hävdat och kämpat för sin egen upphovsrätt, eller som gjort viktiga insatser för att stärka upphovsrätten. Prissumman är 25 000 kr.

Besök ALIS hemsida för mer information.