19 april kl 13.30–16.20 på Zita, Birger Jarlsgatan 37 i Stockholm, eller via länk. Seminariet arrangeras av Konstnärernas Riksorganisation, Läromedelsförfattarna, Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare och Sveriges Författarförbund och vänder sig till dig som arbetar som författare, litterär översättare, fotograf, illustratör, grafisk formgivare eller konstnär.

Program

13.30–13:35 Inledning. Robert Stasinski, moderator

13.35-13.55 Nulägesbeskrivning: Vad är AI för bildskapare? Föreläsare annonseras inom kort

13.55-14.15 Nulägesbeskrivning: AI används redan idag på olika sätt i förlagens verksamheter. Hur ser det ut idag och vad kan vi vänta oss framledes? Lars Rambe, VD på Hoi Publishing

14.15-14.45 Kaffepaus

14.45-15.15 AI och juridiken. Katarina Renman Claesson, förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation

15.15-16.15 Panelsamtal: Hur kommer AI påverka våra yrken? Utövare inom bild och text diskuterar och problematiserar hur de ser på och använder AI idag. Medverkande i panelen: Knut Larsson, serietecknare, illustratör och bildkonstnär, Kristofer Samuelsson, fotograf/creative director Folkstudion, Christina Öberg, styrelseledamot Läromedelsförfattarna, Andrea Nordvall, konstnär och adjunkt i medieteknik, Blekinge Tekniska Högskola, Johanna Svartström, litterär översättare.

16.15–16.20 Summering. Robert Stasinski, moderator

Anmäl dig här

Medverkande

Knut Larsson är serieskapare, illustratör och bildkonstnär. Han debuterade 1996 i tidningen Galago och hans första seriebok Canimus kom 2001. Därefter har han publicerat flertalet böcker, däribland en serieversion av Harry Martinsons rymdepos Aniara som tilldelades Adamsonstatyetten 2016. Knut Larsson har också arbetat med film, och 2004 belönades hans bilder till en animerad reklamfilm för Majblomman med reklambranschens pris Guldägget.

Andrea Nordwall är konstnär och universitetadjunkt i medieteknik med inriktning mot visuella uttryck på Institutionen för teknik och estetik på Blekinge tekniska högskola. Hen har hållit kurser i Generativ bild sedan fyra år tillbaka och deltog med verket Riksdagen i AI-utställningen Sentient Machines? på Färgfabriken 2022. Andrea har tidigare undervisat på bland annat Kungl. Konsthögskolan och Konstfack. Tidigare i vår producerade hen den första AI-genererade musikvideon på ett svenskt skivbolag, The Game Nobody Wins av alternativrockbandet Killing Kind.

Katarina Renman Claesson är förbundsjurist på Konstnärernas Riksorganisation och har sedan början av 2000-talet specialiserat sig på avtals- och immaterialrätt samt andra konstjuridiska frågor, med särskild fokus på upphovspersonen. I den juridiska rådgivningen möter hon många situationer och avtal som skapat förståelse, kunskap och erfarenhet kring bild- och formkonstnärers juridiska vardagsproblem.

Lars Rambe är VD och huvudägare i Hoi Publishing. Lars är författare till fyra spänningsromaner inklusive Strängnäsdeckarserien som sålts till sju länder. Han har också skrivit två fackböcker om hur man lyckas som författare, och tillsammans med Sandra Gustafsson översatt Cardinalserien av Giles Blunt. Lars har en bakgrund som affärsjurist och tidigare delägare i Advokatfirman Delphi. Han har arbetat många år med inriktning på hantering av immateriella rättigheter främst inom bioteknik- och läkemedelsindustrin.

Robert Stasinski har arbetat som konstnär, kritiker, tidskriftsredaktör, författare och curator i över tjugo år och är chefredaktör för Konstnären Magazine och är kursledare i Art & Organizing vid Curating Art – the International Master Program in Curating vid Stockholms universitet.

Johanna Svartström är litterär översättare sedan tjugo år tillbaka, med närmare fyrtio utgivna titlar. Hon översätter från spanska och engelska, både skönlitteratur och sakprosa. Därutöver anlitas hon flitigt som frilansredaktör och korrekturläsare och undervisar periodvis på olika översättarutbildningar. Hennes fackliga engagemang för översättarkåren går långt tillbaka i tiden, och sedan oktober 2021 arbetar hon deltid som facklig informatör i översättarfrågor på Sveriges Författarförbund.

Christina Öberg är författare till läromedel i marknadsföring och ekonomistyrning för gymnasium och högskola. Styrelseledamot i Läromedelsförfattarna sedan 2019. Ingår i arbetsutskottet. Professor i marknadsföring vid Karlstad universitet. Tekn-dr, Ek. mag., Associerad till forskningsinstitutet Ratio och visiting professor vid Leeds University.