Sveriges Författarförbund, Noff (Nordiska oberoende förlags förening) och den samiska skribent- och författarföreningen Bágo är några av de organisationer som uttryckt oro för de nya distributionskrav som Adlibris presenterade i början av sommaren. I en artikel publicerad på svt.se den 5 augusti redogörs för Adlibris krav och branschrösternas kritik mot det. Läs artikeln här.

Sandra Nedstam, ordförande i Noff, skriver i en debattartikel i Expressen den 29 juli: ”Det är inte första gången bok- och pysselbutiken på nätet, Adlibris, gör utspel som påverkar de mindre aktörerna i den svenska bokbranschen. Den här gången handlar det om att strypa den litterära mångfalden. Om du som ett mindre förlag eller egenutgivare inte använder dig av en extern distributör får du efter sommaren inte längre sälja dina böcker genom Adlibris. Det finns dock ett erbjudande på bordet, ett särskilt distributionsavtal som Adlibris har tagit fram, där hela 20 % av de sålda böckernas inköpspris försvinner i distributionskostnad.” Läs hela artikeln här.

Den 31 juli publicerar Aftonbladet en debattartikel av författaren Peo Rask som tycker att kulturminister Amanda Lind borde reagera på Adlibris utspel. ”När man försvårar för mindre förlag får vi också ett fattigare utbud. Lugn, kära läsare, du kommer självfallet fortsättningsvis att få tag i kriminalromaner, influencers biografier och de böcker som prisas och får stort medialt utrymme. Jag pratar inte om denna litteratur utan om den vi inte visste fanns. Den mindre förlag går i strid för. Den som inte har ekonomiska muskler att tränga sig fram på en marknad där centralism och tilltagande monopolism breder ut sig.” Läs hela artikeln här.

Den 4 augusti intervjuas Johan Sandberg McGuinne, ordförande i den samiska skribent- och författarföreningen Bágo, av SVT Nyheter. ”Vi kan inte ha en situation där litteratur på minoriteters och urfolks språk inte når ut till dem som har lagstadgad rätt till det, där man motiverar det hela med ekonomi. Beslutet går stick i stäv med tankarna i det Samiska rådet om hur den samiska litteraturen ska utvecklas.” Läs hela artikeln här.
Av de nationella minoritetsspråkens litteratur är det dock inte bara den samiska som påverkas, understryker Johan Sandberg McGuinne efter det att artikeln publicerats. Även de andra nationella minoritetsspråkens litteratur ges ut på mindre förlag.

”Hur fri är marknaden om ett företag har monopol på litteraturen och det som ges ut?” frågar sig Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll i SVT:s Morgonstudion idag, den 5 augusti. I ett inslag om Adlibris dominans på marknaden uttalar sig även Kulturrådets ordförande och förläggaren Svante Weyler och Bágos ordförande Johan Sandberg McGuinne. Inslaget går att se här, det ligger ca 47 minuter in i programmet.