Ett urval av fredagens höjdpunkter

Om inget annan anges äger samtalen rum på Litteraturscenen (A01:62).

Poddscenen 10.00–10.45 Starta pressarna med Daniel Suhonen. Bokbranschen är i förändring. Ljudböckerna tar alltmer mark och marken gungar under den traditionella boken. Idag pratar vi förlagsekonomi. Vad bör göras för att ge litteraturen en fast ekonomisk grund att stå på? Är det dags för fasta bokpriser nu? Med Pelle Andersson, förlagschef Ordfront, Daniel Sandström, litterär chef och förläggare på Albert Bonniers förlag och Anja Gatu, ordförande Författarförbundet. Programledare: Daniel Suhonen, chef Katalys. Arrangör: Katalys.

I Rum för översättning 11.00–11.40 Översättningskritik i praktiken. Översättning är i sig en form av kritik. Översättaren tolkar och framställer sin tolkning av originalet. Kanske är det ett av skälet till att litteraturkritiker har så svårt att kritisera en så avgörande del av verken som översättningen. För att hitta nya former för översättningskritiken påbörjade Lisa Marques Jagemark, själv översättare och litteraturredaktör, förra året ett experimenterande arbete på Gota Media-tidningarna. Här möter hon Ann Ighe, redaktör på Ord&Bild, och Magnus William-Olsson, poet, översättare och litteraturkritiker, i ett samtal om litteraturkritikens möjligheter. Samtalet leds av Emma Majberger, översättare och ordförande i Sveriges Författarförbund översättarsektionen.

11.55–12.15 Äntligen dags för en rättvisemärkt ljudbok! Strömningstjänsterna står för en allt större del av litteraturkonsumtionen och har under de senaste åren kommit att bli en av de mest avgörande krafterna i det svenska litterära ekosystemet. Men plattformarnas affärsmodeller är inte hållbara; författarna får för liten del av kakan, den litterära mångfalden får stryka på foten och konkurrensen mellan strömningstjänsterna leder sakta men säkert till ett slags monopolisering av litteraturlandskapet. Författarförbundet har med hjälp av Mattias Beijmo, författare och internetanalytiker, tagit fram en prototyp för en rättvisemärkt ljudboksapp, som nu presenteras. Förutom Mattias Beijmo medverkar Författarförbundets ordförande Anja Gatu. Moderator: Erik Lindman Mata, andre vice ordförande Sveriges Författarförbund.

12.20–12.45 Det danska upproret. Danska illustratörer, grafiska formgivare och författare har under året gått samman i ett uppror mot låga ersättningar i bokbranschen. Illustratören Signe Parkins, talesperson för upproret, samtalar med Josefine Engström, ordförande för Svenska Tecknare, och Karin Cyrén, illustratör och författare. Samtalet är på engelska. Arrangör: Svenska Tecknare

15.05–15.30 Vad ska vi med Polyglutt till? ”Polyglutt är den marknadsledande bilderbokstjänsten för att arbeta med språkutveckling och litteratur i förskolan. Idag använder över 500 000 förskolebarn Polyglutt.” Så beskriver Inläsningstjänst (ILT) sin digitala tjänst gentemot förskolan. Författarna, vars böcker används av ILT, beskriver Polyglutt som ytterligare en strömingstjänst som dumpar författarnas redan låga arvoden. Ett samtal mellan ILT:s vd Jakob Skogholm, författaren Angelica Öhrn och Författarförbundets jurist Åsa Anesäter. Moderator: Helen Rundgren, författare.

Följ Författarförbundet på Instagram.


Bjørn Vatne, ordförande Den norska forfatterforeningen; Mikaela Zabrodsky, Svenska Förläggareföreningen; Anja Gatu, ordförande Sveriges Författarförbund och författaren Maria Fagermark, moderator för samtalet ”Det vi önskar av en svensk boklag” under torsdagen på Litteraturscenen.