Det har varit ett annorlunda år för oss alla. Karantän av varierande grad har på olika sätt påverkat våra liv, vårt yrkesutövande och vår frihet. Vi vet att många kvinnor har drabbats extra hårt av situationen. I Belarus pågår samtidigt som pandemin en demonisk jakt på konstnärliga utövare. Vi har kunnat se och beundra det starka och modiga motstånd som formerats av belarusiska kvinnor.
Måndag 8 mars bjuder Internationella rådet in till ännu en Kvinnor vid Brunnen för att fira, hedra och hylla den Internationella kvinnodagen. I år blir brunnen digital.
Programmet modereras av Viveka Sjögren, ordförande för Internationella rådet.

Introduktion av Nina George, ordförande för European Writers’ Council och grundare av projektet #frauenzählen #countingwomen, presenterar data om synlighet och goda exempel på hur man ska arbeta för att göra bokmarknaden mer jämlik i Europa. Introduktionen sker på engelska.

Nina George är en prisbelönt och internationell bästsäljande författare och journalist sedan 1992. Hon skriver romaner, sakprosa, noveller och krönikor. 2013 fick hon sin första bästsäljare i New York Times, Das Lavendelzimmer / Den lilla bokhandeln i Paris, översatt till 36 språk. Nina George bor i Berlin och i Bretagne.

Anförande av Kayo Mpoyi. Kayo Mpoyi har gått Biskops-Arnös skrivarlinje, är utbildad medieproducent och har jobbat som skrivpedagog. Nu jobbar hon deltid som bibliotekarie på biblioteket i Jordbro, studerar konst och skriver. Hennes debutroman Mai betyder vatten belönades med Katapultpriset 2019.

Medverkande poeter

Tua Forsström är en finlandssvensk författare, mest känd som lyriker men hon har även skrivit texter för ett oratorium och ett rekviem, operalibretto och dramatik. Hon har varit stilbildande inom nordisk lyrik och har tilldelats en mängd litteraturpriser. 2019 utsågs hon till ledamot i Svenska Akademien.

Hanna Komar är poet, översättare och aktivist baserad i Minsk i Belarus. Författare till diktsamlingarna Fear of Heights (2016, Minsk) Recycled (2017, London). Hon har också översatt Charles Bukowski samt brittisk och amerikansk poesi till belarusiska.

Inga-Lina Lindqvist är poet, författare och litteraturkritiker. Hon är uppvuxen i Belarus. Inga-Lina debuterade 1994 med diktsamlingen Änglaspår och har sedan dess gett ut diktsamlingar, prosaböcker och barnböcker.

Justina Farima Habashizadehasl är född 1990 och mer känd under sitt artistnamn Justina. Hon är en iransk sångerska och rappare och Piteås andra fristadsartist. I Iran är kvinnliga artister hårt kontrollerade och de får inte uppträda eller spela in musik som soloartister. Trots det har Justina lyckats nå ut med sin musik främst genom att samarbeta med utländska skivbolag som sett till att hennes musik och videos fått spridning online.
I sin musik lyfter Justina ofta frågor om kvinnors rättigheter, yttrandefrihet och ifrågasätter den iranska regimen, något som internationell media uppmärksammat. Det har lett till att hon har förföljts och trakasserats av de iranska myndigheterna.

Var: på Zoom. Vi skickar ut ett mejl med en zoomlänk någon dag innan. Det är bra om ni påbörjar inloggningen en stund innan vi sätter igång.
När: måndag den 8 mars kl. 18.30-19.30
Anmälan: Anmäl dig till Ewa Ulander, ewa.ulander@forfattarforbundet.se, senast fredag 26 februari.