Carina Bergström

Jag är född och uppvuxen i Bergshamra, Solna kommun, och utbildade mig efter några år med andra  arbeten till lärare. När jag 1986 fick mitt första jobb på Parkskolan i Östersund hade jag turen att få författaren och läraren Daga Nyberg till kollega. Hon jobbade tematisk med samisk litteratur och kultur i skolan, och blev för mig en stor inspirationskälla. Boken Solskatten – samesagor och samesägner (1986) har följt mig genom åren. Jag behärskar tyvärr inte något av de samiska språken, men det känns otroligt stimulerande att få arbeta i rådet.

Sedan 1988 bor jag i Nedre Saxnäs i Sorsele kommun, en samisk förvaltningskommun. Jag är poet, musiker, kompositör, kulturarrangör och numer pensionerad lärare. Jag har gett ut fyra diktsamlingar Fritt fall (1998), Nyvakna ökenråttor ( 2000), Stråk ( 2010), och il ( 2017), och är ordförande i Sorsele Folkmusik- och Dansförening och Sorsele poesisällskap där vi bland annat har gett ut sex antologier. Jag är sedan 2020 ledamot i styrelsen för Sveriges Författarförbund.

Pär Hansson

Pär Hansson är poet, född i Vännäs och bor i Hammarbyhöjden. Han har publicerat sex diktsamlingar, senast Kajak som nominerades till Sveriges Radios lyrikpris 2016 och Vi plockar bär i civilisationen som fick Norrlands litteraturpris 2013. Han har översatt Linjen som flödar under handen av den estländska poeten Mathura, som utkommer 2021. Samordnar översättningsworkshopen Ordagrant, ett samarbete mellan Författarförbundet och Bágo čálliid siebrie (Bágo författarförening). När han inte arbetar fiskar han gärna, paddlar, åker skidor, fjällvandrar och umgås med sina barn. Hansson undervisar på Gotlands folkhögskola i Fårösund.

Malin Nord

Jag är uppvuxen och bosatt i Jämtland. Jag har ingått i Rådet för samisk litteratur sedan bildandet och har parallellt med detta spännande arbete, i egenskap av kulturskribent, författare, moderator och redaktör, följt och fördjupat mig i samisk konst och litteratur. Själv har jag på Albert Bonniers förlag gett ut romanerna Stilla Havet (2012) samt Barmark (2017), vilken erhöll Studieförbundet vuxenskolans litteraturpris. Jag är medlem i redaktionsrådet för den norrländska tidskriften Provins, för vilken jag var redaktör under 2020 tillsammans med Clara Bodén.

Irene Partapuoli

Grethe Rottböll

Ordförande i Sveriges Författarförbund.

Nils-Henrik Sikku

Jag är född vid lågfjället Bálggesvárri i Sárevuopmi, Saarivuoma sameby. Bor i Jåhkåmåhkke. Jag skriver på nordsamiska och svenska. Jag är översättare och uppläsare av litterära verk, agerat som berättarröst och röstskådespelare i olika sammanhang. Emellanåt har jag varit manusförfattare.

Jag var med och bildade Bágo skribent- och författarförening och bidrog till starten av Samernas författarskola vid Samernas utbildningscentrum och Tjállegoahte – Författarcentrum Sápmi samt att Rådet för samisk litteratur bildades i Författarförbundet. Jag har varit samiskt författarombud/ regional bevakare i SFF 2016 – 2020.

I samband med att Svenska kyrkan bad det samiska folket om ursäkt för gångna tiders övergrepp den 21 november 2021 i Domkyrkan i Uppsala framförde jag mitt vittnesmål om nomadskolan i diktform skriven speciellt för ändamålet. Olbmážan – Min unge kamrat är översatt till svenska och engelska.

Jag är författare, översättare, tolk och journalist.

Anne Wuolab