I 3000 dagar, det vill säga i över åtta år, har den svenske författaren och förläggaren suttit frihetsberövad i Kina. Kinas kommunistparti CCP meddelade kortfattat i februari 2020 att Gui Minhai dömts till tio års fängelse för att ”ha tillhandahållit information till främmande makt”. Den så kallade domen har Sveriges utrikesdepartement än idag inte ens fått läsa.

I en gemensam publicering i Aftonbladet, Dagens Nyheter, Expressen, Svenska Dagbladet och Journalisten kräver en rad publicister och förläggare, däribland Gui Minhais svenske förläggare Martin Kaunitz och Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll, att Gui Minhai omedelbart friges. De uppmanar också statsminister Ulf Kristersson att besöka Gui Minhai i fängelset.

2019 tilldelades Gui Minhai Svenska Pens Tucholskypris för sitt outtröttliga arbete med det fria ordet. Dåvarande kulturminister Amanda Lind delade ut priset, trots att hon av kinesiska ambassaden i Stockholm hotades med att portas från att resa till Kina.

2020 utgav Kaunitz-Olsson Gui Minhais diktsamling Jag ritar en dörr på väggen med fingret på svenska, elva dikter som skrivits i fängelset. I diktsamlingen står att läsa följande om den fängslade författaren:

”FALLET GUI MINHAI. I över fyra år har den svenske förläggaren Gui Minhai suttit fängslad i Kina. Han föddes i Ningbo 1964 och kom till Sverige för att studera 1988. I samband med massakern på Himmelska fridens torg året därpå fick han uppehållstillstånd i Sverige och är idag svensk medborgare. Den kinesiska staten har angivit en rad skäl för frihetsberövandet, men det mesta tyder på att det handlar om hans regimkritiska förlagsverksamhet och författarskap.
I en ren skådeprocess dömdes Gui Minhai i februari 2020 till tio års fängelse för en rad påstådda brott. Det hette även att han avsagt sig sitt svenska medborgarskap. Någon sådan begäran har dock inte kommit in till svenska myndigheter.
Från England leder hans dotter Angela Gui arbetet med att få honom frisläppt, vilket ställer relationen mellan Kina och västvärlden på sin spets. Gui Minhai har blivit en symbol för motståndet mot den kinesiska regimen, för yttrandefrihet och demokrati.
Gui Minhai är hedersmedlem i Svenska Pen och Sveriges Författarförbund.”