Juryns motiveringar

Vem har sagt något om kärlek? (Rabén & Sjögren) av Elaf Ali: ”Vem har sagt något om kärlek? är en självbiografi av journalisten Elaf Ali. Berättande partier varvas med intervjuer och faktainslag, när hon beskriver sin uppväxt präglad av hedersförtryck. Ali ger läsaren nya perspektiv och upplyser om att hedersnormer inte är kopplade till religion eller nationalitet. Hedersnormer är patriarkala strukturer förenade med rädsla och rigida ramar, ett inte alltför avlägset fenomen i Sveriges historia.
Utan omskrivningar åskådliggör Ali en familj som bryts sönder i kampen mellan gamla och nya samhällsstrukturer. Med ett direkt språk skildras maktlöshet, oro men också kärlek och hopp: En dotter som vågar slå sig fri, en ångerfull pappa, en längtan efter självbestämmande. Elaf Alis berättelse är en fängslande och angelägen läsupplevelse, från första till sista sidan.”

Himlabrand (Rabén & Sjögren) av Moa Backe Åstot: ”En stark kärlekshistoria som utspelar sig i norra Sverige där historien lämnat sår både i marken och hos generationer av samer som följt efter. Moa Backe Åstot beskriver de traditioner som handlar om överlevnad, men också om föreställningar som kan stelna i ett försök att värna det gamla.
Budskapet ljuder från historien till framtiden om rätten att tala sitt språk, rätten att tillhöra sitt folk och rätten att älska den man vill. Med en färgstark prosa skriver Åstot fram krocken mellan att bevara och gå framåt. I boken Himlabrand ger hon hopp om att båda är möjligt.”

Alba och landet bortom (Bonnier Carlsen) av Mårten Gisby och Henrik Johansson: ”I en rafflande fart, med spänning från första till sista sidan tar Mårten Gisby och Henrik Johansson med oss till världar vi inte visste fanns. Här blandas nordisk mytologi med naturmystik. Bland trollkarlar, feer, tomtar och troll letar den unga Alba efter sitt ursprung. Frågan om vem som är ond eller god förvirrar och fascinerar på ett intresseväckande sätt.
Detta fantasyäventyr rör sig i ett högt tempo, författarna förmedlar vikten av att kämpa, att våga testa och att resa sig efter varje fall. Alba och landet bortom är en strålande debut med en stark huvudperson som vi längtar efter att följa i kommande äventyr.”

Prisutdelning

Priset består av en handtäljd slangbella av Kalle Güettler, ett diplom av Elin Hägg och 30 000 kronor. Det delas ut 25 april 2022 på barnboksfestivalen Litteralund i Lund.

Om Slangbellan

Debutantpriset Slangbellan initierades 1998 av Sektionen för barn- och ungdomslitteratur, Bult, i Sveriges Författarförbund och på initiativ av Helena Dahlbäck. Avsikten med priset är att lyfta fram debutanter och stimulera till fortsatt författarskap. Priset är också ett sätt för Bult att hålla sig informerade om det som händer inom yrkeskåren. Samtidigt som de får tillfälle att lyfta fram sådant de saknar.

De nominerade utses av en jury. Vinnaren utses av Bults styrelse.

Tidigare pristagare

Här finns en lista med tidigare Slangbellan-pristagare.