Gå till innehållet

Bra att tänka på vid uppdrag – för dig som är uppdragsgivare

Här har vi samlat viktig information och enkla tips att ta del av innan du anlitar en författare eller litterär översättare. När det är dags att boka, rekommenderar vi dig som vill anlita en författare, att göra det via Författarcentrums författarförmedling. Förmedlingen är kostnadsfri och underlättar för både dig och uppdragstagaren. Om du ska anlita en översättare, hänvisar vi till Översättarcentrum.

Att tänka på innan du bokar en författare eller litterär översättare

• Utgångspunkten är att alla uppdrag ska arvoderas. Observera att det rekommenderade minimiarvodet är just ett minimiarvode och att den författare eller litterära översättare du vill anlita kan begära ett högre arvode.

• I arvodeslistorna här på hemsidan står minimiarvodet angivet på två sätt: summan som den F-skattande uppdragstagaren fakturerar och (angivet inom parentes i arvodeslistorna) summan som ska utbetalas som lön till den A-skattande uppdragstagaren.

• Upprätta alltid ett skriftligt avtal. Om uppdraget har överenskommits via mejl, är mejlkonversationen att betrakta som ett sådant.

• Specificera uppdragets innehåll och omfattning. Hur många åhörare/deltagare? Under hur lång tid? Betalar åhörarna deltagar- eller entréavgift?  Vilka förväntningar har du på uppdragstagaren – behövs förberedelser av något slag? – och vad kan uppdragstagaren förvänta sig i form av till exempel teknik? Kommer arrangemanget/uppdraget att filmas eller ljudinspelas? – läs i så fall här vad som gäller för film- och ljudinspelningar.

• Om upphovsrättsligt material ingår i uppdraget ska detta avtalas och arvoderas separat. Se hänvisning till Alis nedan.

• Kom överens om antalet timmar.

• Kom överens om ersättning för resa och eventuell logi.

• Ersättning motsvarande traktamente kan och bör adderas vid uppdrag som innebär övernattning och eller innebär en större tidsåtgång.

• Kom överens om vad som ska gälla ifall du eller uppdragstagaren ställer in arrangemanget. När uppdragsgivaren ställer in ett uppdrag har uppdragstagaren rätt till skälig ersättning med utgångspunkt från det överenskomna arvodet och sina nedlagda kostnader. Uppdragsgivare som avbokar ett uppdrag ska därför erlägga halva arvodet vid en avbokning senare än en månad före uppdraget och hela det överenskomna arvodet vid en avbokning senare än två veckor före uppdraget. Vad ska gälla om uppdragstagaren behöver ställa in?

• Tänk på att uppdrag som innebär något mer än själva framträdandet, motiverar ett högre arvode.

Vad kan motivera ett högre arvode?

-Speciell sakkunskap eller lång erfarenhet.

-Skriftlig medverkan.

-Framträdande vid ett större arrangemang.

-Arrangemang där åhörarna betalar en ej obetydlig summa i inträde/deltagaravgift.

-När arrangören är ett kommersiellt företag och arrangemanget utgör en naturlig del av företagets verksamhet.

A- eller F-skatt?

Om uppdragtagaren är A-skattare ska arvodet betalas som lön och du som uppdragsgivare ansvarar då för att sociala avgifter och preliminärskatt betalas in till Skatteverket. I Författarförbundets arvodeslistor anges minimiarvodet för A-skattare inom parentes. Till den summan tillkommer 31,42 % i sociala avgifter för uppdragstagare som inte är äldre än 66 år. För uppdragstagare som fyller 66 år under innevarande år eller som är äldre, tillkommer 10,21 % i sociala avgifter. För uppdragstagare som fyller 87 under innevarande år eller som är äldre, tillkommer inga sociala avgifter alls.

Observera att även A-skattare kan vara momsregistrerade, vilket innebär att en momskostnad tillkommer.

Om uppdragstagaren är F-skattare, det vill säga har enskild firma, handels- eller aktiebolag, kan du i stället få en faktura. I det fallet ansvarar uppdragstagaren för att betala in sina så kallade egenavgifter, det vill säga istället för att du som uppdragstagare betalar sociala avgifter och skatt, lägger uppdragstagaren dessa kostnader på fakturan och ansvarar själv för att de betalas in till Skatteverket.

Moms

Både A- och F-skattare kan behöva betala mervärdesskatt, moms, för tjänster de säljer och då tillkommer följaktligen en momssumma. Momsen är vanligtvis 25 %, men det finns också uppdrag där momssatsen är lägre, likaså finns det uppdrag som är momsbefriade. Av arvodeslistorna framgår vilken momssats som gäller för vilket slags uppdrag.

Viktigt!

Ta reda på huruvida uppdragstagaren A- eller F-skattar och om moms kommer att läggas på eller inte. Detta för att undvika onödiga missförstånd och felräknade budgetar.

Att tänka på om du ska använda dig av upphovsrättsligt material

Om du har för avsikt att använda dig av tidigare utgivet upphovsrättsligt material, hänvisar vi till Alis (Administration av litterära rättigheter i Sverige). De hanterar tillståndsgivning och har prislistor för användning av upphovsrättsligt material.

 

Som medlem kan du kontakta våra jurister på 08-545 132 00 (välj ”Rådgivning”) eller genom att mejla juridik@forfattarforbundet.se.
Som debuterande författare eller litterär översättare kan du få ditt första förlagsavtal granskat genom att mejla det till adressen ovan.
Alla ärenden behandlas konfidentiellt.