Gå till innehållet

Aktuellt: Ändrad varning för avtal med Modernista

I juni 2022 gick Sveriges Författarförbund ut med en varning till sina medlemmar om att ingå avtal med förlaget Modernista.

Sveriges Författarförbund tar nu (16 april 2024) bort varningen för författare att ingå avtal med Modernista, men låter varningen för översättare kvarstå ytterligare en tid.

Författarförbundet har efter en tids dialog med Modernista fått försäkringar om att de i fortsättningen ska uppfylla de väsentliga krav vi ställt på dem. Eftersom problemen varit störst för just översättarna vill vi avvakta och se att en förbättring verkligen sker innan vi tar bort varningen även för översättare. Vi uppmanar därför de medlemmar som översätter för Modernista att fortsätta skicka in alla nya avtal för granskning och rapportera eventuella problem.

Som medlem kan du kontakta våra jurister på 08-545 132 00 (välj ”Rådgivning”) eller genom att mejla juridik@forfattarforbundet.se.
Som debuterande författare eller litterär översättare kan du få ditt första förlagsavtal granskat genom att mejla det till adressen ovan.
Alla ärenden behandlas konfidentiellt.