Hej månadens medlem Ola Wong, skulle du kunna presentera dig för oss?
Jag är journalist, författare och Kinakännare. Min senaste bok Pekingsyndromet – Kina, Makten, Pengarna (Ordfront förlag) handlade om hur Kinas klimat- och miljöpolitik är en produkt av landets politiska system under kommunistpartiet. Jag bor i Stockholm med familj.

Vad utmärker dina böcker?
Jag hoppas man tycker att de står för nyfikenhet, integritet och kunskap, och att de är kul läsning.

Vilken av dina böcker har störst betydelse för dig?
No I’m from Borås. Det är min debutbok och handlar om min släkthistoria.

Varför skriver du sakprosa?
För att det handlar om verkligheten. För att Kina är den största storyn.

Vilka författare inspirerar dig och varför?
George Orwell, hans böcker är som manualer för hur totalitärt tänkande fungerar i praktiken. Orwell var aldrig i Folkrepubliken Kina, Sovjet eller Burma under militärdiktaturen men lyckades ändå beskriva dem. På sistone har jag läst:
Sidenvägarna av Peter Frankopan.
Massutmaning av Tino Sanandaji.
My year of rest and relaxation av Ottessa Mosshfegh
Hönan som drömde om att flyga av Sun-Mi Hwang
Den andra kvinnan av Therese Bohman.
Så blev vi alla rasister av Ivar Arpi och Adam Cwejman
Ut og stjæle hester av Per Pettersson

Vad skriver du på just nu?
Nu i maj börjar jag som kulturredaktör för Kvartal och kommer att fokusera på det.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Går upp på morgonen och jobbar och slutar på eftermiddagen. Ibland lite på kvällen men försöker undvika det. Om det är något jag är väldigt engagerad i så vaknar jag mitt i natten och tänker på formuleringar eller faktakollar jag behöver jobba på.

Hur hanterar du fackförfattandets växelspel mellan research och skrivande?
Med stress. Jag har alltid bollat mitt bokskrivande med artikelskrivande så det har varit många bollar i luften.

Vad tycker du om sakprosans ställning i Sverige idag?
Inom kort kommer teknikförändring, AI och e-handelsplattformar gissningsvis ha gjort bokförlagen i stort sett onödiga. Förlagens enda existensberättigande kommer då vara aktivt redaktörskap, men då krävs ett totalt nytt fokus från förlagen med mycket högre krav på textarbetet. Tyvärr är det kraftigt eftersatt idag. Det skrivs för många för dåligt genomarbetade böcker som inte nått sin fulla potential (och gud må förlåta mej somliga rader…) Sen är ett annat problem att fackböcker inte säljer som ljudbok. Politisering och ett syrefattigt kulturklimat hjälper inte heller.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?
Orwells 1984.

Vill du läsa fler intervjuer? Klicka här för att se tidigare svar från månadens medlem.