Coronaviruset påverkar fristadsnätverket och fristadskonstnärerna inom ICORN på flera sätt. Många fristadskonstnärer känner oro för sina nära och kära i hemlandet, osäkerhet kring vilka stöd de kan få ekonomiskt om uppdragen sinar eller om de blir arbetslösa. Det är också flera fristadskonstnärer som är på väg in i fristäder men som nu avvaktar på grund av ut – och inreseförbud. Dessa konstnärer befinner sig redan i osäkra och pressade situationer. Fristäderna och ICORNs sekretariat stöttar upp löpande mot de behov som finns men det är viktigare än någonsin med kollegialt stöd och nätverk.
Det har varit väldigt glädjande att se att så många intresseorganisationer och fackförbund inom ord, ton, bild/form, scen/film har arbetat hårt för att ta fram förslag på ekonomiskt stöd och spridit tydlig och mycket information till sina medlemmar. Detta tillsammans med information och stöd från Kulturrådet och Konstnärsnämnden har varit till hjälp även för fristadskonstnärerna som primärt försörjer sig som frilansande kulturarbetare efter sin fristadsperiod. Snabb och tydlig information har även getts av Migrationsverket med anledning av nya situationer som uppstår i Coronans spår.
Dessvärre så upphör inte hoten och förföljelsen av författare, konstnärer, journalister, musiker och andra kulturarbetare och mänskliga rättighetsförsvarare. Ett exempel på det är Ragip Zarakulo som nu är stämd av Turkiets president Erdogan. Ragip var Sigtunas första fristadsförfattare. Nu har han permanent uppehållstillstånd i Sverige. Ragip har och fortsätter arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter trots konstanta trakasserier från Turkiet. Att han nu fortsatt är utsatt för påtryckningar är en viktig påminnelse om varför vi behöver fristäder.
Med anledning av Pressfrihetens dag den 3 maj uppmärksammade ICORN alla de journalister och publicister som är i behov av stöd. På ICORNs web går det att läsa/lyssna till journalisterna Zamira Abbasova, Nazeeha Saeed och Amira Al Sharif, som fått fristad inom ICORN, om mediefrihet, journalisters arbetsmiljö hemma och i exil, inom ramen för Coronoapandemin.
Fristäderna i Sverige och ICORN arbetar löpande för att fristadskonstnärerna ska kunna fortsätta göra sin röst hörs, oavsett Corona eller inte. Ett projekt som pågår trots viruset är Ratatosk. Ratatosk är ett samarbete mellan litteraturfestivalerna Littfest, LiteratureXChange, Kapittel, Biskops Arnös folkhögskola och Sveriges författarförbund. Under översättarworkshops och skrivkurser träffas fristadsförfattare i Norden tillsammans med översättare till svenska, norska och danska för att arbeta fram sprillans färska översättningar av fristadsförfattarnas texter.
Så här säger Milagros Socorro, fristadsförfattare i Aarhus, och en av deltagarna i workshopen under Littfest till Västerbotten – Kuriren, precis innan festivalen var tvungen att ställas in:
”Coronaviruset begränsar kontakten mellan människor över hela världen, men vi gör tvärtom. Genom att översätta texter ökar vi kommunikationen mellan människor så att fler får ta del av andras livsvillkor och lidanden. Det vi gör är en viktig politisk handling.”
Om förutsättningar ges planerar projektet att bjuda in till en eftermiddag under sensommaren hos Sveriges Författarförbund för att ge en introduktion till hur det är att verka som författare i Sverige, och såklart – träffa kollegor, något som är viktigare än någonsin just nu. Läs mer om projekt Ratatosk på ICORN:s web eller lyssna på ett SR- inslag.
Till sist skulle jag vilja ge tre webbaserade fristadstips:
Ali Thareb i Rutan – Region Jönköpings läns nye fristadsförfattare Ali Thareb från Bagdad har deltagit med uppläsning av poesi i Rutans 5-årsfirande i Värnamo.
Arya Aramnejad släpper nytt album i år – Stockholms fristadsmusiker Arya Aramnejad har under året arbetat med sin nya skiva. Under Freemuse digitala lansering av sin senaste rapport om konstnärlig frihet skulle Arya egentligen framfört en låt men blev dessvärre sjuk. Istället framträdde Jennie Abrahamsson, som spelar med Arya på hans nya skiva, en av Aryas låtar som är översatt till engelska. Se och lyssna här!
Supriti Dahr – ny skribent i Feministiskt Perspektiv – Supriti är journalist och aktivist från Bangladesh med fristad i Norrköping, kommer från och med våren 2020 medverka i Feministiskt Perspektiv. Läs en av hennes artiklar här.
Tack till alla fristäder för att ni står upp för yttrandefrihet och internationell solidaritet, och tack till det stora nätverket av förbund, organisationer och privata aktörer som backar upp fristadskonstnärerna med nätverk och professionellt stöd.
Karin Hansson
Nationell samordnare, Sverige fristäder inom ICORN
Sveriges Författarförbund är sedan många år engagerade i fristadsnätverket ICORN och erbjuder bland annat gratis medlemskap för fristadskonstnärer. Förbundet har även en guide för fristadsförfattare som beskriver hur det fungerar att vara författare i Sverige och vilket stöd förbundet kan ge.