2020-03-17

Covid-19 slår hårt mot Författarförbundets medlemmar. Inställda framträdanden och uteblivna bokningar skapar oro över yrkesgruppens överlevnad. Författaren har gjort en specialgranskning.

Ungdomsboksförfattaren Katarina von Bredow ska strax åka iväg på ett skolbesök, när jag når henne över telefon. Det är troligen ett av få den kommande tiden.

− I dag ska jag till Mörbylånga där de varit förskonande från smitta hittills. Men mina besök i storstäderna vet jag inte om jag vågar genomföra. Jag har en multisjuk man och får absolut inte bli smittad.

Hon berättar att stämningen i Barn- och ungdomslitterära sektionens Facebookgrupp är orolig. Medlemmarna får en stor del av sin inkomst från skolbesök, inspirationsdagar, konferenser och liknande. Även om skolorna inte ställer in så är det många författare som känner sig tveksamma till att genomföra besöken.

− Många åker ju tåg runt, och det känns inte så bra att åka kollektivt just nu. Men ställer man in själv så får man ju sällan ersättning. Jag är i princip ensam familjeförsörjare och vi är otroligt beroende av min inkomst, så det hela är mycket svårt.

Covid-19, sedan 11 mars klassat av WHO som pandemi, slår hårt mot hela samhället och inte minst mot kulturlivet. Efter regeringens förbud mot sammankomster med fler än 500 deltagare fick bland annat Littfest i Umeå och Vi Läsers litteraturbåt ställa in. Häromdagen meddelades också att litteraturveckan i Göteborg kommer att ställas in. Men också betydligt mindre evenemang avbokas nu, och få arrangörer gör bokningar för framtiden. För många författare som är helt beroende av intäkter från publika framträdanden är läget en katastrof.

− Om det här fortsätter så kommer det definitivt att bli väldigt märkbart för mig. Jag har många bokningar och har räknat med dem, säger Anna-Karin Palm, senast aktuell med Jag vill sätta världen i rörelse. En biografi över Selma Lagerlöf.

− Som för de flesta författare är ju inkomsten från själva bokutgivningen bara en liten del av det man räknar med att kunna få, särskilt när det gäller en bok som min som jag anade skulle väcka stort intresse publikt.

Hon har ett femtontal planerade framträdanden under våren. När vi talas vid har tre hunnit ställas in, och hon väntar fler återbud. Hon tycker att det råder en oklarhet vad som gäller vid inställda framträdanden.

− Någon arrangör har sagt att jag självklart får betalt ändå, medan andra talar om force majeure. De flesta av mina bokningar har skett genom Författarcentrum och då finns det ju riktiga avtal och chansen är kanske större att man ändå får betalt.

Den 13 mars skickade Författarförbundets styrelse ut ett pressmeddelande med en uppmaning dels till arrangörer av publika framträdanden om att i största möjliga mån ersätta arvoden som man redan tagit höjd för i budgeten, dels till regeringen att ta fram ett åtgärdspaket som säkrar yrkesgruppens överlevnad.

Trots det akuta läget är det hittills ganska få medlemmar som hört av sig till förbundet, även om diskussionstrådar på Facebook visar att många är bekymrade, berättar ordförande Grethe Rottböll.
− Jag tror att det beror på att vi är så tålmodiga. Vi är så vana vid att sitta löst, så vi är inte beredda att kräva något. Det är klart att vi också ska ta del av hjälppaket till företagare som alla andra. Vi måste också överleva. Det var därför vi gick ut med vårt pressmeddelande, för att påminna om att vi också finns.

Vad gör förbundet just nu?
− Vi måste föra en diskussion med kulturdepartementet om pengar. Det finns ju pengar som är öronmärkta för 2020. Om evenemang blir inställda kan man antingen skjuta på dem till senare 2020, och om det inte går, kanske man kan betala ut pengarna ändå.

En sådan åtgärd kan vara en lösning på det akuta problemet. Men Grethe Rottböll tror att en tuff tid står att vänta också längre fram.

− Många författare märker nu att de inte får några bokningar för hösten. De trillar ju in allt eftersom och nu vet inte arrangörerna hur de ska förhålla sig. Så det ser ju väldigt illa ut den närmaste framtiden.
Upplands Väsby går ut som gott exempel och betalar ut arvoden till de föreläsare som har varit tvungna att avboka för våren, både vad gäller barn- och vuxenprogram.

− Vi försöker att boka om det som går att boka om, men det svårt då det är ett slags limbo just nu, säger bibliotekarie Ylva Larsdotter. Men vi tycker att detta inte ska drabba en redan utsatt yrkesgrupp. De allra flesta författare är ju som bekant inga höginkomsttagare.

Ellinor Skagegård