Idag, 25 oktober 2022, publicerar Dagens Nyheter en artikel om de nya digitala tjänsterna Polyglutt och Polylino som tillhandahålls av företaget Inläsningstjänst AB. Inläsningstjänst AB marknadsför sig som Nordens ledande edtechbolag (edtech = utbildningsteknik) och erbjuder skolor och kommuner att teckna abonnemang som ger deras elever tillgång till cirka 5000 böcker på drygt 60 olika språk med ljud, bild och text för mobilstelefon eller surfplatta.
”För våra medlemmar innebär de här tjänsterna riktigt stora förluster, också vad gäller kvaliteten på böckerna. Det här är dessutom bara ett exempel. Just nu florerar en mängd nya idéer från företag som ser litteraturen som en ny inkomstkälla. Ofta handlar det om etableringar där man inte är så intresserad av litteratur utan som obruten mark med möjlighet att tjäna pengar”, säger Författarförbundets ordförande Grethe Rottböll.
Författaren Elisabeth Östnäs är intervjuad i artikeln och säger bland annat att hon, när hon hörde talas om de här tjänsterna, hörde jag av sig till två förlag och fick veta att de lagt ut två av hennes böcker till den här tjänsten. ”I alla författaravtal ingår klausuler om digitala format. Men om jag vetat vad det innebar i praktiken skulle jag aldrig skrivit under”, säger Elisabeth Östnäs.
Även Pär Sahlin, läromedels- och barnboksförfattare, därtill ordförande i Författarförbundets barn- och ungdomslitterära sektion Bult, har uppmärksammat att flera av hans verk hamnat i Inläsningstjänsts utbud: ”Man kan måla upp Inläsningstjänst som den elaka boven, men samtidigt är det också våra förlag som har fått rätten av oss att ge vidare våra rättigheter. De måste bli bättre på att kräva ordentliga underlag av företagen som de sedan kan vidarebefordra till oss. Hur många lyssningar eller läsningar har det varit?”
Du som har en DN-prenumeration kan läsa hela artikeln här.